Warning: session_start(): open(/home/admin/domains/tmp/sess_ujdskccssrqb490smcvukclpb2, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/admin/domains/stitchcms.nl/public_html/inc/getvars.php on line 11 Break out sessies | Congres Veilig Werken

Sessies


Break out sessies 2

2.1 Alcohol- en drugsvrij werken

Alcohol- en drugsvrij werken is een onmisbaar onderdeel van uw vitaliteits- en veiligheidsbeleid.  

Ongelukken, fouten, niet ‘FIT for DUTY’ en verzuim kunnen het gevolg zijn van overmatig alcohol- en drugsgebruik. Alcohol, drugs en werk gaan gewoonweg niet samen. Hoe zorgt u ervoor dat dit in uw organisatie goed geregeld is?

Orly Polak en Stephan Roelofs laten aan de hand van praktijkvoorbeelden zien wat wel en niet werkt.

Na afloop van de kennissessie weet u:
• Hoe een juridisch onderbouwd alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid is opgebouwd.
• Hoe u middelengebruik vroegtijdig kunt signaleren en (h)erkennen.
• Wanneer er sprake is van verslaving en wanneer van doseringsproblematiek.
• Wanneer een werkgever juist wel en wanneer niet mag testen, op alcohol- of drugsgebruik.
• Welke behandelmogelijkheden er zijn.

Orly Polak - oprichter Hub Creations
Stephan Roelofs - oprichter Be-Responsible

 

Break out sessies 2

2.2 Van luie naar productieve veiligheid

Stel, je zet een schakelaar op een toegangsdeur met vrijwel nul faalkans. Maar werknemers moeten nog steeds bij hun werkplek kunnen komen. Nieuwe technologieën brengen veiligheidsoplossingen. Maar deze passen lang niet altijd bij het achterliggende probleem. Wat levert dat op? 'Luie' veiligheid en onveiligheid. Dit is kostenverhogend en hindert de productie. Het kan echt anders.

Traditionele risicobeoordeling kijkt te eng naar de machine en te weinig naar het productieproces. Met als gevolg een tegenstelling tussen veiligheid en productiviteit. Henk van Ekelenburg laat zien wat er in de praktijk vaak verkeerd gaat met machines op de werkplek. Wat er gebeurt door trends als digitalisering, flexibilisering en technologisering. U krijgt tips over hoe u hiermee goed kunt omgaan in de praktijk. Werkbare oplossingen die de productiviteit ten goede komen in plaats van hinderen.

Henk van Ekelenburg - bedrijfskundige Universiteit Twente

Break out sessies 2

2.3 De veiligheidsladder bij Dura Vermeer

De weg naar trede 4 ( Proactief gedrag)

De Veiligheidsladder stimuleert het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen op de werkvloer. Maar hoe pakt u dat in de praktijk aan?

Tijdens deze sessie hoort u hoe Dura Vermeer Divisie Infra met de Veiligheidsladder en het door Dura Vermeer ontwikkelde gedrags programma “Zien-Handelen -Leren” het aantal veiligheid incidenten met verzuim en schades verder wil terugdringen.

Kate Klaassen en Frans Bezemer van Dura Vermeer vertellen hoe de Veiligheidsladder in de praktijk kaders biedt om veilig te werken. Zij laten zien hoe zij deze hebben geïmplementeerd en wat het Dura Vermeer heeft opgeleverd op het gebied van gedragsverandering. Dura Vermeer Divisie Infra is één van de eerste bedrijven die het instrument divisie breed inzetten om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handen te meten en continu te verbeteren.

Kate Klaassen is Chief Safety Officer van de divisie Infra bij Dura Vermeer
Frans Bezemer is QHSE Adviseur bij Dura Vermeer Regionale Projecten

Break out sessies 2

2.4 Storytelling en Virtual Reality toepassingen bij KLM

Gedrag en cultuur op de werkvloer. Menig bedrijf breekt daar het hoofd over. KLM slaagt erin om met storytelling het veiligheidsbewustzijn van grote groepen medewerkers te vergroten. Hoe pakken zij dat aan?

Safety Culture Manager bij KLM Jaap van den Berg laat zien hoe storytelling op de werkvloer werkt. Hoe organiseert u dit, wat is de relatie met veiligheid en wat levert dit KLM op? U ziet bovendien hoe u Virtual Reality kunt combineren met veiligheidstrainingen. U gaat ook zelf ervaren hoe Virtual Reality succesvol wordt toegepast bij een programma voor veiligheidsbewustwording. Ondermeer door een virtuele tour door een werkplek en het herkennen van gevaarlijke situaties.

Jaap van den Berg - Safety Culture Manager bij KLM
Ronald Eenkhoorn - partner van het samenwerkingsverband van Rapresent en Safety Improvement Company.

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
Warning: Unknown: open(/home/admin/domains/tmp/sess_ujdskccssrqb490smcvukclpb2, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/admin/domains/tmp) in Unknown on line 0